FAQ items aan het laden...

Een moederbegroting wordt binnen het calculeren veelvuldig gebruikt en biedt verschillende voordelen. Zo is het opstellen van een calculatie eenvoudiger en zorgt u voor uniformiteit binnen de calculaties en uw organisatie. Dit samen levert tijdwinst op, omdat een groot deel van de gegevens al bekend zijn. In deze blog gaan we dieper in de op mogelijkheden én de voordelen.

Wat is een moederbegroting?

Een moederbegroting is een begroting, een calculatie, een kostenraming die standaard calculatieregels bevat. Deze calculatieregels zijn standaard voor een bepaalde situatie, zoals bijvoorbeeld het sanitair van de woning, elektrotechnische installaties binnen de utiliteit of de aanlegmogelijkheden van een warmtenet. Hieronder staat een voorbeeld van een warmtenet.

Voorbeeld moederbegroting

Met het maken van een moederbegroting in ActoCalculatie is het tevens mogelijk om deze op te stellen volgens een erkende structuur. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de STABU of NL-SfB. Het werken met behulp van een moederbegroting biedt twee voordelen, namelijk het gemak bij het opstellen van de calculatie (en dus tijdswinst!) en uniformiteit binnen de calculatie.

Tijdswinst en gebruikersgemak

Door te werken met een moederbegroting zijn de standaard calculatieregels opgenomen die u eenvoudig en snel kunt gebruiken in een nieuwe calculatie. Door een regel, meerdere regels of zelfs structuurelementen te selecteren en deze gemakkelijk te slepen naar het gewenste structuurelement of calculatie worden deze regels gekopieerd vanuit de moederbegroting. U kunt desgewenst de regels actualiseren waarbij de prijzen, omschrijvingen en eenheden worden geüpdatet. Op deze manier calculeert u dus niet alleen vanuit een gestandaardiseerde opzet, maar werk u altijd met de meest actuele prijs- en artikelinformatie! Daarna kunt u eenvoudig de aantallen (indien nodig) aanpassen en u bent klaar.

Uniformiteit en standaardisering

Door gebruik te maken van een moederbegroting is het niet alleen gemakkelijk, snel en eenvoudig om de calculatie op te bouwen, maar biedt uniformiteit een groot voordeel in het opstellen van de calculatie. Dit betekent dat iedere calculatie op dezelfde wijze, in dezelfde opbouw (volgorde) en met dezelfde middelen (product, artikel, arbeid, materieel, dienst of kosten). Dat resulteert erin dat de kans op fouten aanzienlijk wordt verkleind. Naast het gebruik van moederbegrotingen biedt ActoCalculatie nog meer mogelijkheden om verder te standaardiseren en daarmee te uniformeren. Denk hierbij aan het gebruik van de structuursjablonen om de structuurelementen te gebruiken in de calculatie.

Kopieren moederbegroting

Maar ook het gebruik van specificatiesjablonen en tekstregelsjablonen zorgt voor standaardisering. In beide sjablonen is het namelijk mogelijk om middelen (specificatieregels) en tekstregels als sjabloon in de bibliotheek op te slaan. Dit zorgt voor een uniforme werkwijze en geeft dit de calculator de mogelijkheid om gemakkelijk gestandaardiseerde calculaties op te stellen.

Sjabonen moederbegroting

Zelf ervaren?

Wilt u zelf de mogelijkheden van ActoCalculatie ontdekken?
Probeer de software nu 30 dagen gratis!

PROBEER 30 DAGEN GRATIS