FAQ items aan het laden...

Begin januari startte Stephan Kemink – Helpende handen van Kemink – als zzp’er in de bouw. Hij doet vooral metsel- en voegwerk, want, zo zegt hij zelf: “Je moet doen waar je goed in bent en je kan niet overal goed in zijn.” Hij wordt blij van zijn werk. Van samen met mensen bouwen aan hun droomhuis. Offertes maken was alleen wel een ding. Hij deed er vaak wel drie kwartier over en dan wist hij niet eens zeker of hij de opdracht kreeg. Stephan zocht online op ‘calculatiepakket bouw’ en kwam bij Acto uit. “Samen stemden we hun calculatietool helemaal af op mijn wensen en werkwijze. Acto dacht goed mee. Nu kost het maken van een offerte mij nog maar vijf minuten. Ik voer de vierkante meters in, voeg nog een korte werkomschrijving toe en klaar.”

 Stephan werkt op dit moment aan een rijksmonument. Het stucwerk kwam van de gevel en de eigenaresse vroeg Stephan om advies. Hij zocht uit wat het probleem was, bouwde een steiger op, haalde het stucwerk eraf, schuurde de gevel, haalde er een stukadoor bij voor de afwerking en de gevel ziet er straks weer prachtig uit.

“Daar word ik blij van”, vertelt Stephan. “En de eigenaresse is ook  ontzettend blij. Zo mooi dat ik dan kan helpen. Ik doe naast het metsel- en voegwerk ook dit soort andere klussen. Ik heb Helpende handen van Kemink opgezet, omdat ik echt die helpende hand wil zijn. Ik werk ook vaak voor mensen die graag klussen, maar bepaalde dingen niet zelf kunnen. Dan gaan we samen bouwen aan hun droomhuis.”

Veel tijd kwijt aan offertes maken

Stephan liep er wel tegenaan dat het maken van offertes zo tijdrovend was. “Dan zat ik te rekenen: hoeveel vierkante meters is die muur, hoeveel stenen heb ik dan nodig, hoeveel zakken specie… Dan moest ik de betonverhouding berekenen en ook nog schatten hoelang ik met die klus bezig zou zijn… Ik was elke keer al snel drie kwartier in de weer om zo’n offerte te maken. Het kostte me veel te veel tijd.”

Nog maar 5 minuten nodig

“Dus ik ben gaan googlen en kwam bij Acto uit. Ik stuurde een mail, jullie belden mij op, ik legde mijn probleem uit, jullie vertelden hoe je het op kon lossen en zo heb ik dus nu een eigen calculatietool. Ik voer de maten in en ik zie gelijk hoeveel stenen, hoeveel liters beton, hoeveel zakken specie en hoeveel uren ik moet berekenen. Binnen vijf minuten is nu een offerte klaar.”

OOK SNEL EN SLIM CALCULEREN?

PROBEER HET 30 DAGEN GRATIS!

PROBEER 30 DAGEN GRATIS

Meedenken over uren en materialen

“De tool werkt goed voor mij en het proces daar naartoe was fijn. We bepaalden samen op basis van onderzoek en mijn ervaringen hoeveel stenen en zakken specie er nodig zijn per vierkante meter, maar jullie dachten ook mee over de uren die ik met een klus bezig ben. Ik dacht er zelf bijvoorbeeld nooit echt aan dat de tijd die je stopt in het voorbereiden van de klus, het maken van de specie en het opruimen achteraf ook tijd is die je in zo’n klus stopt. Die tijd is op jullie advies meegenomen in de tool.”

Specificeren kan, maar hoeft niet

“Wat verder fijn is, is dat ik de offertes wel of niet kan specificeren. In eerste instantie geef ik liever geen specificaties. Mijn ervaring is dat particulieren graag shoppen. Ze gaan dan op basis van die specificaties zelf elders de materialen goedkoper inkopen. Heb ik tijd gestopt in die offerte en dan denken zij: ‘Oh, we hebben zoveel zakken specie en zoveel stenen nodig, dat kunnen we ook zelf halen.’ Dat is niet fijn. Als de offerte akkoord is en de klant wil dan een specificatie, dan geef ik die graag.”

Verder nog plannen?

“Ik wil ook nog een tool voor het berekenen van voegwerk, het uithakken van voegwerk en het maken van tuinmuren met poeren. Als ik dat heb kan ik echt met twee vingers in mijn neus al mijn offertes de deur uit krijgen.”